Tom Kristensen is eregast op het FOS 2017

Naast de reeds eerder bekend gemaakte thema’s voor het FOS 2017 (link vorig artikel ) wordt nu de bekende piloot en recordhouder overwinningen in de 24 uur van Le Mans, de Deen Tom Kristensen, in de bloemetjes gezet.

Het zal exact twintig jaar geleden zijn dat Tom zijn eerste overwinning in de uithoudingsrace haalde met een Joest-TWR Porsche Spyder samen met Michele Alboreto en Stefan Johansson.  Na een korte periode bij BMW waar hij, jammer genoeg voor hem, niet op het winnende exemplaar zat in 1999, begon hij aan een lang avontuur bij Audi dat al direct met een zuivere hattrick begon. Samen met Frank Biela en Emanuelo Pirro won hij de edities 2000/2001/2002 op een R8. In 2004 zette Audi zijn fabrieksprogramma op een lager pitje om de overwinning aan zustermerk Bentley te gunnen. In feite was de Bentley een Audi R8 met een chique koetswerk zoals het hoort voor een Bentley. Kristensen zat weer op het winnende exemplaar en werd bijgestaan door Rinaldo Capello en Guy Smith. In 2004 en 2005 werd hij uitgeleend door Audi aan privéteams. Weer prijs in 2004 in het Japanse Goh team met Seiji Ara en Rinaldo Capello en in 2005 bij het Amerikaanse Champion Racing met JJ Letho en Marco Werner. In dit jaar evenaart hij het record overwinningen van onze landgenoot Jacky Ickx. In 2008 wint hij met de Audi Diesel R10 weer met Rinaldo Capello en Allan Mcnish en dan laat het geluk hem voor enkele jaren in de steek. Audi wint nog wel enkele keren maar nu zijn het de teamgenoten die het geluk aan hun kant hebben. Vijf jaar later kan hij toch nog eens plaats nemen op het hoogste schavotje met nummer 9 met de R18 hybrid  met Allan Mcnish en Loïc Duval.  Ondertussen wint hij ook zes keer de 12 uur van Sebring en een pak overwinningen in het Amerikaanse ALMS kampioenschap waaronder Petit Le Mans. Eind 2014 neemt hij afscheid van de actieve racerij en krijgt zelfs van Audi een R18 Le Mans winner als afscheidsgeschenk.

Audi brengt een aantal van zijn racewagens naar het FOS en ook Bentley met de Speed 8 en BMW met de V12LMR waar hij zijn eerste 12 uren van Sebring mee won zullen van de partij zijn. Tom zal de hillclimb telkens in een andere wagen doen en zijn ex-collega’s zullen ook van de partij zijn om dan de andere wagens te bemannen.

 

Een overzicht van zijn negen Le Mans overwinningen

 

1997 – TWR Porsche WSC95 (Michele Alboreto/Stefan Johansson)

2000 – Joest Audi R8 (Frank Biela/Emanuele Pirro)

2001 – Joest Audi R8 (Frank Biela/Emanuele Pirro)

2002 – Joest Audi R8 (Frank Biela/Emanuele Pirro)

2003 – Bentley Speed 8 (Rinaldo Capello/Guy Smith)

2004 – Team Goh Audi R8 (Seiji Ara/Rinaldo Capello)

2005 – Champion Racing Audi R8 (JJ Lehto/Marco Werner)

2008 – Joest Audi R10 TDi (Rinaldo Capello/Allan McNish)

2013 – Joest Audi R18 e-tron quattro (Loic Duval/Allan McNish)

 

Foto’s: Joris de Cock, Goodwood.
Artikel: Joris de Cock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*