Gezien tijdens Techno Classica Essen, Mercedes 190E 2.3-16

Tijden Techno-Classica viel op de Mercedesstand ons oog op de Mercedes 190 met de naam Senna op de zijkant. Deze op het eerste zicht simpele 190 heeft echter een roemrijke piloot achter het stuur gehad.

Voor de inhuldiging van de nieuwe kortere Nurburgring in 1984 was men op een leuk idee gekomen. Als we nu eens een aantal vroegere en huidige formule 1 piloten allemaal in dezelfde auto laten deelnemen in een race. De gekozen auto was de toen ook nog nieuwe Mercedes 190E 2.3 Cosworth.

De piloten waren niet van de minsten, Niki Lauda, Keke Rosberg, Jack Brabham, Jody Scheckter, James Hunt, John Surtees, Stirling Moss, Alain Prost, Alan Jones en nog een aantal ronkende namen.

De rookie van de bende was de jonge Ayrton Senna die op dat moment slechts drie keer aan de start van een F1 race had gestaan maar wel al Brits F3 kampioen was.

Tegen alle verwachtingen in won Ayrton Senna de race, er wordt wel eens gespeculeerd dat niet iedereen het volle pond gaf maar hoe je het ook draait of keert de jonge Senna liet zich in ieder geval opmerken. Surtees heeft na deze race zijn voormalige werkgever Ferarri het advies gegeven om Ayrton in dienst te nemen.

Niki Lauda verdient in deze race zeker ook een vermelding, hij werd tweede en moest hiervoor bijna helemaal van achteraan komen.

Mocht u de race van in 1984 willen bekijken kan dat in onderstaand filmpje.

Artikel en fotos: Patrick Verheeken