Gezien op Technoclassica Essen: de BMW 750iL van James Bond.

Een BMW 750i is nu niet direct een auto die je in deze rubriek verwacht, maar voor deze wilden we toch een uitzondering maken: het is namelijk de dienstwangen van Bond…..  James Bond uit de kaskraker ‘Tomorrow Never Dies’ uit 1997.

In deze film bestrijdt de werknemer van MI 6 onder zijn  codenaam “007” mediamagnaat Elliot Carver en zijn bende stouteriken. Hiervoor krijgt hij de hulp van zijn nieuwe dienstwagen die hij afhaalt bij Avis Rent op de luchthaven van Hamburg. Tot Bond’s verbazing wordt hij daar geholpen door de Heer Q die hem zijn nieuw speelgoed voorstelt en in detail uitlegt. De BMW van het type E38 blijkt in 1997 al een volledig zelfrijdend voertuig te zijn. De bediening van dit systeem gebeurt via een bijgeleverde Ericsson GSM met een ingebouwde display wat toen echt revolutionair was. Verder beschikt de 750 over een schuifdak met ingebouwde raketten, een achterbumper die openschuift en waar kraaienpoten uitvallen, een safe in het dashbord met vingerherkenning, een afweersysteem met traangas en electroshoks, zelfherstellende banden en een zaag die stalen kabels kon scheiden.

In werkelijkheid werd de 750 bestuurd door een kleine persoon die achter de bestuurderszetel zat en niet boven het raam zichtbaar was. Het stuur was achter de zetel gemonteerd en de pedalen werden bediend via stangen die door de bestuurderszetel liepen. Verder werden alle bedieningen van de Bond opties ook via deze plaats aangestuurd. Ingebouwde camera’s zoals ze 10 jaar later ook in de seriewagens besteld konden worden, waren al aanwezig in deze 750. De bestuurder kon alles zien via een scherm dat achteraan op de bestuurderszetel was gemonteerd.

De grote  actiescéne met deze 750 vond plaats in de parking van het Atlantic hotel in Hamburg. Bond was in het bezit gekomen van een GPS coderingsapparaat dat Carver had aangekocht. Dit lag in de safe van de wagen. Carver’s bende tracht de BMW open te breken maar zonder resultaat. James Bond, vertolkt door Pierce Brosnan, kan de 750 via de automatische besturing tot hem laten komen. Hij springt in de wagen via het achterraam en dat is meteen de start van diverse actiescénes met raketten, kraaienpoten, kabels doorzagen en banden die terug zich zelf oppompen in enkele seconden. Bond kan de bandieten verschalken door de wagen te verlaten en laat deze dan met zijn automatische piloot via de dakparking de railing doorboren, om als bij toeval te eindigen in een uitstalraam van Avis Rent. Meteen het einde voor zijn dienstwagen.
In het totaal werden 18 stuks van dit model gebruikt voor de film. Zeventien werden er opgeofferd voor de sprong van het dakhotel naar het Avis kantoor. 4 exemplaren waren voorzien van de Bond opties. Later in de film zal James nog rondtoeren met een BMW motorfiets 1200 R Cruiser. Ook hiermee zal hij voor veel spektakel zorgen.

Het enige overblijvende exemplaar van de 750IL bevindt zich in de BMW Classic collectie en was te zien op de Technoclassica beurs in Essen ter gelegenheid van de viering van 40 jaar BMW 7 reeksen. Alle types waren aanwezig van de eerste 733i tot en met de laatst uitgekomen 760il V12. Uiteraard mocht dit uniek exemplaar daar niet bij ontbreken.

Artikel: Joris De Cock
Foto’s: Patrick Verheeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*