Zwitserse hommage aan Zagato.

Mediafotos Sonderausstellung Zagato, Pantheon BaselZagato is wellicht één van de meest toonaangevende koetswerk bouwers van de laatste decennia. Ugo Zagato starte in 1919 met zijn koetswerkbouw activiteiten, zijn eerste activiteiten bestonden uit het herstellen en bouwen van koetswerken voor auto’s en vliegtuigen.Mediafotos Sonderausstellung Zagato, Pantheon BaselZijn doel was om bestaande voertuigen en meer bepaald koetswerken om te bouwen met in het achterhoofd de technieken die in de luchtvaart werden gebruikt. Dus de combinatie van licht gewicht en sterkte waren erg belangrijk, voeg hier de design capaciteiten aan toe dan weet je dat je een sterke mix hebt.Mediafotos Sonderausstellung Zagato, Pantheon Basel

De eerste klanten waren Alfa Romeo, Bugatti, Maserati en Lancia. In een later stadium (1949) volgde Ferarri en zowat ieder toonaangevend merk. Zo zien we Aston Martin, Fiat, OSCA, Lamborghini, Bristol, Volvo, BMW, Audi, Toyota, Bentley, Porsche, Rolls-Royce, Spyker, Diatto, AC, Bristol, Honda, Ford en zelfs Nissan. En ik ben er zeker nog een aantal vergeten.Mediafotos Sonderausstellung Zagato, Pantheon Basel

Een paar rode draden bij Zagato zijn zeker de exclusiviteit want geen enkel model is in grote oplages gebouwd. Een absolute voorliefde voor de Italiaanse autoconstructeurs, wellicht vanwege hun roots in Milaan en de toch wel eigenzinnige designtaal die het merk hanteert. Zo zijn de twee bulten op het dak toch wel één van de zaken die in een oogwenk herkenbaar zijn.Zagato-3Tijdens de ZOUTE CONCOURS D’ELEGANCE kwam ik opvallend veel Zagato’s tegen. Zo ook deze Lancia Flaminia Super Sport van 1964 die in exceptioneel mooie staat verkeerde. U vindt bij de overige foto’s nog een aantal Zagato’s die we tegenkwamen in het Zoute.

Zagato-15Bent u ook een Zagato liefhebber? Probeer dan zeker eens langs te gaan in het Pantheon te Basel in Zwitserland, daar loopt nog een tentoonstelling tot 17 april 2017. U vindt hier wellicht de grootste Zagato collectie ooit samengebracht. Er is sprake dat er een reizende tentoonstelling zou komen naar aanleiding van de 100é verjaardag in 2019. Laat ons hopen dat ze ook België aandoen. Via deze link kan u een kijkje nemen op hun website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*