Spa Classic 2016

Ferrari 250 GT BreadvanDit jaar bezoeken we Spa Classic voor twee dagen, na een bijna tropisch weekeind tijdens het WEC waren nu de ijsheiligen present met temperaturen tussen de 5 & 8 graden. Gelukkig weinig neerslag.

De 6e editie georganiseerd door Peter Auto had een goed gevulde agenda. Er waren maar liefst 216 race auto’s ingeschreven. De volgende categorieën kwamen aan bod, Classic Endurance racing, groep C, Trofeo Nastro Rosso, sixties endurance, spa classic club en historic touring cars. Met 17000 bezoekers blijft Spa Classic een belangrijk classic car event.Spa Classic 2016-180

Er waren talrijke autoclubs aanwezig waarvan BMW, TVR en de Honda NSX club het meest opvielen. Want zeg nu zelf, meer dan 50 Honda NSX op een rij kom je echt niet ieder jaar tegen. Zij mochten tussen de manches enkele toertjes op het circuit maken wat voor velen wellicht het hoogtepunt van het weekeind was. Er waren trouwens heel wat pareltjes te bespeuren bij de verschillende clubs.Spa Classic 2016-118

Uiteraard was er veel randanimatie zoals een brassbandje, enkele danseressen, talrijke standjes met boeken, modelautootjes, kleding, foto’s kortom alles voor een petrolhead. Wat ook wel interessant was is het inladen van een raceauto in een vrachtwagen, dankzij een lift systeem krijgt men de auto precies op zijn plaats. Tussen de foto’s zit een reeksje hoe dit precies verloopt.Spa Classic 2016-54

Erg boeiend is ook steeds het opduiken van auto’s die we nooit eerder hebben gezien. Zo zagen we dit jaar een Porsche 908LH, een Ford F3L P68 en vele anderen.Spa Classic 2016-96

Tijdens de eerste oefensessies van groep C viel ons ook een Joest Porsche 962 op met Blaupunkt reclame. We zijn de rijder in de pits gaan opzoeken en het bleek een Australiër te zijn. George Nakas bleek voor het eerst in Spa Francorchamps te rijden, een circuit dat ook in Australië bekend staat als een van de mooiste ter wereld en absoluut op zijn verlanglijst stond.Spa Classic 2016-145 Hij heeft pas vorig jaar de auto aangekocht en keek erg uit naar zijn rondjes op Spa. Blijkbaar zijn er in Australië weinig mogelijkheden om op wedstrijdniveau met gelijkwaardige auto’s te racen. Ik merkte ook wel wat stres bij hem op, niet moeilijk want blijkbaar is hij nog maar een goeie drie jaar met de autosport bezig. Spa Classic 2016-138George Nakas bleek een erg aangename man te zijn die we zeker nog gaan tegenkomen want Spa Classic was hem zo goed bevallen dat hij volgend jaar terugkomt.

Spa Classic 2016-63

Op zoek naar een auto om onze GoPro op te monteren kwamen we Martin O’Connel tegen. We geraakten al snel aan de praat en blijkbaar had de passie voor motorvoertuigen reeds de kop opgestoken op zesjarige leeftijd. Zo is hij met karting begonnen en heeft hij er een fulltime job van gemaakt. Hij prepareert, onderhoud en rijdt met meer dan 20 auto’s van diverse klanten. Zijn Chevron B19 bleek al direct de pole positie te pakken. Tussen de kwalificatie en de race hebben de mechanieciens nog eventjes de vierde en vijfde versnelling vervangen. Knap werk!Spa Classic 2016-155Spa Classic 2016-163 Dat beloofde voor de race later, en ja hoor de eerste overwinning met onze GoPro aan boord is een feit. Een toch wel sterke prestatie als je weet dat de Chevron slechts over een 2 liter 4 cilinder Ford motor beschikte en daarmee de Porsches, Lola’s en zelfs een Alfa Romeo met een V12 achter zich liet.Spa Classic 2016-170

We hebben zoals gezegd een GoPro op de Chevron B19 geplaatst en het resultaat mag er zijn vinden we.
Het eerste filmpje is een verkorte versie van de kwalificatie.

Het tweede filmpje is een samenvatting van de race.

Tijdens de Trofeo nastro Rosso viel ons de Ferrari 250GT Breadvan terug op. Deze was tijdens de Goodwood Revival rechtsvoor nog beschadigt en zag er nu weer als nieuw uit. Hij behaalde een mooie tweede plaats na onze landgenoot Vincent Gaye.Spa Classic 2016-43

Er was ook zoals elk jaar een keur aan bekende rijders zo zagen we horlogemaker Richard Mille, Peugeot Pdg Carlos Tavares en ex Le Mans winnaar Jurgen Barth. Het leuke aan Spa Classic is ook dat alles zo toegankelijk is, je loop de pits gewoon in en uit. Je kan bij wijze van spreken gewoon iedereen aanspreken, en de hele organisatie straalt dit ook uit. Combineer dit dan ook nog eens met het mooiste circuit van de wereld en dan weet je dat Spa Classic een perfecte mix biedt van autosport en entertainment. Ik heb het de vorige jaren ook al gezegd en ik ga het nog eens herhalen, als er een beetje oldtimer in je bloed zit moet je dit echt op je agenda zetten.

Spa Classic was zoals de vorige jaren meer dan de moeite om te bezoeken, zij die zich lieten afschrikken door het koude weer hadden ongelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*