Bezoek aan Techno Classica Essen

Techno_Classica_Essen-94Op vrijdag 09 april bezochten we met Wheels-and-things Techno Classica te Essen. Je kan deze classic car beurs vergelijken met Retromobile te Parijs of interclassics in Maastricht alleen is het veel groter en als je alles wil gezien hebben denk ik dat je meer dan een dag moet uittrekken hiervoor. Je merkt het Duitse gevoel voor precisie, alles is keurig en netjes georganiseerd. Gezien BMW dit jaar hun 100 jarig bestaan viert kon je echt niet rond het merk heen. Eender waar kwam je BMW tegen maar vooral in hal 12 was het feest compleet want deze hal was quasi compleet aan BMW besteed.

BMWZowel de competitie auto’s als de consumenten versie’s waren in grote getale aanwezig en alles stond heel netjes opgesteld. Zowat de hele geschiedenis van BMW stond tentoon met toch wel een extra focus op het M gamma. De prachtige 328 was ook meermaals van de partij, we hebben deze auto ook al enkele keren in actie gezien op circuit en het blijft een aparte verschijning.

BMW 328Niet minder dan 5 BMW 507 stonden tentoon of te koop, als je weet dat er slechts 254 stuks van zijn gebouwd (incl. de twee prototypes) kan je dit best uniek noemen. Weet dan ook dat de 507 al snel meer dan 2 miljoen euro per stuk kost is het toch eerder uitzonderlijk dat deze auto’s gewoon tussen de rest staan, maw iedereen kan er bij wijze van spreken gewoon met zijn/haar vingers aan zitten. Gelukkig kan je merken dat de meeste bezoekers echte auto liefhebbers zijn en dus het nodige respect opbrengen voor de tentoongestelde wagens.

BMW 507Misschien ook een beetje info over de grootste klassiekerbeurs ter wereld want niet alleen waren alle 21 beurshallen volgeboekt maar ook het complete openluchtterein was ingenomen. Met meer dan 2500 tentoon gestelde auto’s verdeeld over 1250 exposanten uit meer dan 30 landen, meer dan 200 standen van klassiekerclubs, ongeveer 25 presentaties van autofabrikanten en 190000 verwachte bezoekers zet de 28ste Techno Classica Essen ook nu weer mijlpalen als de nummer 1 van de internationale beurzen van oldtimer en leifhebbervoertuigen. De editie 2016 zet de teller op 28 en gedurende 5 dagen zal het een drukte van jewelste zijn op de 127000 vierkante meter. Dat het ook een belangrijke handelsbeurs is hebben we zelf kunnen zien aan het groot aantal voertuigen met een bordje “SOLD” er op, verwacht wordt dat maar liefst 40% van de tentoongestelde auto’s van eigenaar veranderen.

Techno_Classica_Essen-22Wat ons wel telkens weer opvalt zijn de toch wel erg stevige prijzen van de klassiekers, ok het moet gezegd dat er pareltjes tussen zitten maar voor Jan met de pet is het toch hard zoeken om iets binnen budget te vinden vrees ik.

Techno_Classica_Essen-12Er zijn een aantal exposanten die we zowat op elke beurs weer tegenkomen zo ook Movendi, Axel Schuette en vele anderen. Het valt op dat zij steeds met echt prachtige en exclusieve auto’s exposeren. We vragen ons dikwijls af waar ze die eigenlijk steeds blijven vinden. Ook het Nederlandse NobleHouse komen we dikwijls tegen, hier vindt je vooral Aston Martin die ze blijkbaar ook zelf restaureren. Movendi heeft trouwens de Porsche Glöckler Coupe verkocht, ze hadden die ook bij op Retromobile te Parijs en wellicht was het nu de laatste keer dat we hem hebben kunnen zien.

Techno_Classica_Essen-53Techno_Classica_Essen-113Een van de thema’s dit jaar was een selectie auto’s die in 1955 allen deelnamen aan de start van de Mille Miglia, de toen zeker hardste en meest spectaculaire wegrace. Zo stond bvb de Mercedes 300SLR waarmee Juan Manuel Fangio zonder bijrijder na 1597 racekilometers een sensationele tweede plaats behaalde ook tentoon. De Mercedes met nummer 658 is uitgeleend door het museum van Mercedes-Benz. Ook een Ferrari 750 Monza die de 6de plaats behaalde, een Porsche Spyder die de 8ste plaats wegkaapte, of een Maserati A6 GCS die in Brescia op 1 mei 1955 als vierde over de eindstreep reed waren allen te bewonderen.

Mercedes 300SLRTechno_Classica_Essen-114Zoals bij elke classic car beurs zijn er ook veel toeleveranciers met onderdelen, onderhoudsproducten of zelfs hele garages van de partij. Maar wat ik niet eerder heb gezien is een bouwpakket voor een Fiat 500. Ze voegden trouwens de daad bij het woord en er werd ter plekke eentje in elkaar gestoken, benieuwd of er een goed plannetje bij zit…

Techno_Classica_Essen-105Autostadt die daar een complete hal in beslag namen hadden een erg mooie stand waar de VW groep van elk merk dat ze in portefeuille hebben één model tentoon stelden. Pas bij het rondgaan besef je hoe groot de VW groep ondertussen is geworden, volgende merken behoren tot de groep. VW, Audi, Lamborghini, Ducati, Bugatti, Skoda, Seat, Bentley, Porsche, Scania en MAN.

Bugatti Type 35Op de stand van Porsche Classic vonden we een bijzondere auto terug, het gaat over een 911 2,5 S/T die bij toeval ontdekt is door een Amerikaanse verzamelaar. Het betreft een uitzonderlijke vondst want er zijn maar 24 stuks van dit race exemplaar gebouwd. De staat waarin de auto is aangetroffen was ronduit erbarmelijk en de specialisten van Porsche Classic zijn er dan ook twee jaar mee in de weer geweest om de auto terug in nieuwstaat te brengen. Deze Porsche 911 2,5 S/T is toen gebouwd om klanten te laten racen in groep 3 en 4 in onder meer Daytona. Er werd echter ook meegereden in de Targa Florio, de 24 uren van Le Mans en in andere rally’s. Dit exemplaar is besteld door de Amerikaanse piloot Mike Keyser die daar oa de 12 uren van Sebring mee heeft gereden. Hieronder ziet u voor en na…

Porsche 911 2,5 S/TPorsche 911 2,5 S/T

In de categorie “wat hebben we gekocht vandaag” zit het prachtige boek met de ietwat rare naam “Classic Car Porn #1” van Petra Sagnak, wellicht één van de weinige vrouwelijke classic car fotografen. Via de link kan je boek ook digitaal inkijken of aankopen. Een aanrader!

Als besluit kan ik gerust stellen dat we met één dag echt niet zijn rondgeraakt en dat we de volgende keer de beurs gestructureerder moeten bezoeken. Eén ding staat vast, het is meer dan de moeite waard om de verplaatsing te maken naar Essen. Noteer dus al in je agenda april 2017, eens de exacte data bekend zijn plaatsen we ze op onze kalender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*