Retromobile 2016

1957 Ferrari 335 s Sport ScagliettiOp woensdag 4 februari trokken we naar Retromobile te Parijs, de jaarlijkse hoogmis als het op classic car salons op aan komt. Het beloofde zoals elk jaar een interessant salon te worden en als u verder naar de foto’s kijkt zal u zien dat ik niet heb overdreven.We begonnen dit jaar met het bezoek aan de toebehoren leveranciers, je vindt hier massa’s onderdelen om je classic car weer in orde te krijgen. Er is echter meer dan onderdelen alleen, zo kan je ook tal van curiosa en decoratie vinden. Op zoek naar een exclusieve poster? zoek niet verder hier is keuze zat.Retromobile 2016-3 Retromobile 2016-2Wat ons ook telkens opvalt is dat er steeds auto’s opduiken die we nooit eerder hebben tegengekomen, zo ook deze Isotto Fraschini type 1. Deze indrukwekkende auto won met Vincenzo Trucco aan het stuur in 1908 de Targa Florio.Isotta Frachini type 1We verdenken Mercedes ervan dat ze ergens in China stiekem een SL300 fabriekje hebben opgestart ;-). Het aanbod was gezien de zeldzaamheid van de auto ronduit overweldigend. Zoals altijd stonden er ook nu weer echte pareltjes tussen. Zo ook het perfect gerestaureerde exemplaar dat u hieronder ziet.Mercedes 300SL Mercedes 300SL Wat over de gehele show wel opviel was dat daar waar vroeger vooral de perfect gerestaureerde auto’s het meeste de aandacht trokken nu stilaan de focus verschuift naar de wellicht nog zeldzamere classics die nog volledig in originele staat verkeren. De prijzen die daar voor circuleren tarten alle verbeelding… Uiteraard heeft het wel iets maar ik persoonlijk hou meer van een in perfecte staat verkerend model. Porsche 1500 SuperOok het gerenommeerde uurwerkmerk Richard Mille was aanwezig met niet alleen uurwerken, ook deze prachtige Aston Martin DB5 stond te pronken op hun stand. Deze Aston is zonder meer één van de mooiste exemplaren die ik ooit heb gezien. Er stonden ook enkele schaalmodellen van Amalgam waarvan het detail de realiteit zo dicht benaderde dat het wel echt leek.Aston Martin DB5 Richard MilleUiteraard kan in de lichtstad de Citroën DS niet ontbreken, er waren enkele prachtige exemplaren op de stand van Citroën maar ook verspreid over de rest van het salon alsook op de speciale Citroën veiling waren er speciale uitvoeringen te bespeuren. Ook een DS Coupé Bossaert van 1963 vindt je verder in de fotoreeks, er blijken er slechts 12 van te zijn gebouwd en er zijn er slecht twee van overgebleven. Geloof me, dit soort voertuigen kom je alleen hier tegen.Citroën DS PallasMisschien wel het belangrijkste deel van het salon was de stand van veilingshuis Artcurial, de collectie die hier samen staat, toonde aan dat er nog steeds er veel auto’s worden verhandeld. De prijzen liegen er ook niet om, als je de verwachte opbrengsten ziet wordt je toch wel even stil. Een Dino van 1971 was tussen de 280.000 en 330.000 euro geschat, hij is verkocht voor 357.600 euro. Van de Porsche 959 werd een opbrengst tussen de 1.200.000 en 1.400.000 euro verwacht, de auto bleef echter onverkocht.  De Hieronder getoonde Bucciali-Cord Type L29 Modifié uit 1931 valt vooral op door zijn wielmaat van 24 inch! Deze wielmaat wordt gedeeld met de Bugatti Royal al komen ze bij deze auto nog imposanter over. De Bucciali zou tussen de 500.000 en 700.000 euro moeten opbrengen en is uiteindelijk verkocht voor 596000 euro.Bucciali-Cord Type L29En dan was er de Ferrari 335 Sport Scaglietti uit 1957, een auto met een hele geschiedenis. De wagen heeft lang in een privé collectie gestaan van een Franse verzamelaar die een heel reeks exclusieve en zeer waardevolle Ferrari’s had uit de jaren 50/60/70. Deze Pierre Bardinon, een Franse industrieel  had zelf een privé circuit om met zijn wagens te rijden.  Zijn museum was niet voor publiek toegankelijk. Hij kocht vooral race Ferrari’s op die na hun actieve carrière op non actief werden gezet. Deze 335 zou hij voor slechts 10.000 dollar hebben gekocht. Nu was dat in de jaren 50 best veel geld maar als je dat vergelijkt met zijn huidige verkoopprijs was het wel een belegging van formaat.  Recent is er een foto gezien  waar drie Ferrari GTO’s voor zijn woning stonden. De man zelf is ondertussen helaas overleden. Zijn collectie had een naam: Collection Mas du Clos en dit was trouwens ook de naam van het racecircuit waar hij dus eigenaar van was. De bewuste Ferrari 335 is verkocht voor 32.075.200 euro inclusief de taxen. Hiermee is deze Ferrari meteen de duurste classic car ooit op een veiling verkocht. Misschien zullen we het nooit met zekerheid weten maar het gerucht gaat de Lionel Messi het hoogste bod had en zo eigenaar is geworden van deze parel, Messi ontkende echter dit gerucht. In deze link vindt u een youtube filmpje over de veiling.

1957 Ferrari 335 s Sport Scaglietti1957 Ferrari 335 s Sport Scaglietti1957 Ferrari 335 s Sport ScagliettiEr waren ook een heel aantal Bugatti’s te bezichtigen zowel op het salon als in het Artcurial gedeelte. De hieronder getoonde Bugatti EB112 is naar verluid het enige rijdende exemplaar dat er nog zou zijn. Er zouden wel nog vier onafgewerkte chassis bestaan maar aangezien Bugatti in 1995 bankroet is gegaan weten we niet hoe het hier verder mee staat, aangezien VW Bugatti heeft opgekocht zijn deze wellicht in hun eigendom. Deze Bugatti EB112 is niet verkocht. Er zijn wel twee Bugatti EB110 verkocht, de ene voor 929.760 euro en de andere voor 941.680 euro.Bugatti EB112Op de Artcurial veiling was een afzonderlijk deel waar de Andre Trigano Citroën collectie werd verkocht. De collectie die deze industrieel heeft opgebouwd gedurende zijn leven is echt indrukwekkend. Van zowet ieder ooit gebouwd model van Citroën was er wel eentje in zijn bezit. Ook een aantal prototypes zoals de Citroën M35 waren in zijn bezit. Andre Trigano Collection. De Citroën 2CV Sahara van 1961 bracht maar liefst 172.840 euro op, de 2CV Sahara is een auto met een motor voorin en eentje achterin. De auto stond in compleet originele bestofte staat. Er zijn er tussen 1958 en 1965 slechts 694 van gebouwd en waarschijnlijk zijn die niet allemaal meer in leven… Er waren ook een aantal Traction Avant’s in de collectie, de viercylinders klokten af rond de 14.000 euro maar de veel zeldzamere zescylinders gingen al vlug naar de 40.000 euro. Om dan nog maar te zwijgen over de cabriomodellen.Citroën 2CV SaharaWil u nog meer weten over de veiling? kijk dan vlug naar volgende link waar je de volledige veilinglijst vindt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*