Gezien in Goodwood op het FOS 2015 : de Kojima KE007 F1

Goodwood_FOS_

Foto’s en artikel Joris de Cock

Op het FOS (Festival of Speed) zijn er altijd een heel pak F1 en Grand Prix wagens present. Tussen al dit moois was er één zwarte bolide, die in het oog sprong met een volledig in het zwart getooide piloot inclusief zwarte helm en vizier.

Deze combinatie kon zo uit een Michel Vaillant komen. De wagen bleek een Japanse Kojima KE007 die speciaal ontworpen en gebouwd was voor de eerste Grand Prix van Japan in 1976 op het circuit rond de Mount Fuji. Deze wedstrijd stond toen als de laatste van dat jaar op de kalender met het fameuze duel tussen James Hunt en Niki Lauda.Goodwood_FOS-4 Aan het stuur zat de Japanner Masahiro Hasemi. Uniek is dat zowel de wagen als zijn piloot enkel aan deze Grand Prix hebben deelgenomen, daarna nooit meer. Tijdens de kwalificaties werd de Kojima met startnummer 51 zwaar beschadigd tijdens een ongeval. Even werd gedacht dat alles over was, maar na een nachtje flink doorwerken verscheen Hasemi toch aan de start op startplaats 10, op minder dan 1 seconde van poleman Mario Andretti in zijn John Player Lotus 77. Goodwood_FOS-3Hiermee stond de Kojima halfweg op de startlijst. Helemaal niet slecht voor twee debutanten! De wedstrijd zelf verliep in apocalyptische omstandigheden die trouwens zeer goed worden weergegeven in de film Rush van enkele jaren geleden. Ze eindigden de race op een elfde plaats, met als bonus de snelste ronde van de wedstrijd. Een dergelijk avontuur is in de 21e eeuw niet meer mogelijk. Eén auto, één piloot en één Grand prix met een alles behalve belachelijk resultaat.Goodwood_FOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*