Xiro Xplorer Drone

xiro dronessIk was in de gelegenheid om de nieuwste drone van Xiro te testen, de Xplorer met gimbal om een GoPro Hero 3/4 in te bevestigen. Dit past dus echt in de categorie boys with toys hoor! Pure fun en zo eenvoudig in gebruik dat het een lust is om ermee te vliegen.

Ik wil dan ook graag mijn bevindingen met jullie delen. De drone komt toe in een dubbele doos dus is behoorlijk goed beschermd. Eens uitgepakt had ik toch de indruk even de gebruiksaanwijzing te bekijken, niet dat het complex is maar je wil toch maar niks fout doen.

De accu grondig geladen op de bijgeleverde lader die tevens ook de lader is voor de controller.  De accu is van het LiPo type (Lithium Polymeer) en behoort tot de categorie accu’s met de beste gewicht / vermogen ratio. De drone is eerder compact en licht van gewicht, wellicht is het ook daarmee dat deze volgens de beschrijving tot 23 minuten kan vliegen op één acculading wat vrij lang is.XR_Batterypack_04De Xplorer zijn intern kompas dient even te worden gekalibreerd voor je begint te vliegen. Dit doe je door de drone in een bepaalde positie te houden en twee maal om je as te draaien, de eenvoud zelve dus.
Naar het open veld voor de eerste test. De eerste vlucht was uiteraard zonder gimbal of camera want dat zijn de meest kwetsbare zaken en die willen we liever niet stuk zien.

 

De controller (of afstandsbediening) ziet er trouwens heel netjes en overzichtelijk uit met alle knoppen binnen handbereik.xr_16000-controler_1De auto take of functie maakt opstijgen wel erg eenvoudig, na één druk op de knop stijgt de Xplorer naar een goeie twee meter en blijft daar roerloos hangen.Xiro Xplorer-G hovering De linker stick omhoogduwen geeft direct reactie met een stijging tot drie meter per seconde. Het echt knappe van de Xplorer is dat wanneer je de sticks loslaat de drone gewoon ter plekke blijft hangen. Dit geeft je zeker in het begin rustig de tijd om alles te ontdekken, het vliegen op zich is kinderspel en dankzij enkele handige functies reageert de Xplorer exact zoals je wil en verwacht. Een van de functies is bvb een toets (IOC) die je indrukt waardoor je Xplorer bij het naar voor duwen van de stick van je wegvliegt en bij het terugtrekken naar je toe komt. Lijkt misschien logisch maar dat is het niet want een drone heeft een voor en achterkant en eens die op pakweg 200 meter van je vandaan is kan je dat quasi niet meer zien. Op dat moment vond ik deze functie wel handig. Zo ook de Home functie, waar je ook aan het vliegen bent zal na een druk op de knop de Xplorer stijgen naar 20 meter hoogte en terugkeren naar de plaats waar hij is vertrokken en daar ook netjes landen zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. De Xplorer G wordt standaard geleverd met een gimbal, dit hoogtechnologisch stukje techniek zorgt ervoor dat de GoPro perfect stabiel blijft hangen. Met de camera tilt knop op de controller kan je perfect de camera hoek regelen waardoor je ook recht naar onder kan filmen. Dankzij de bijgeleverde range extender kan je tot 500 meter ver het beeld ontvangen op je smartphone.XR_GoPro_Gimbal_1Het filmen op zich stelt ook niet veel voor al is het toch wel een leerproces hoor, zo viel het me in mijn eerste filmpje direct op dat overvloedig draaien met de Xplorer al snel een beeld oplevert waarvan je gaat duizelen. De GoPro software laat gelukkig plakken en knippen toe waardoor je alles weer wat rustiger kan maken. Langs de andere kant zijn het dingen waar je best al op let tijdens de opname’s. Ook tegen de zon in filmen geeft een vervelende trilling in het beeld dus ook daar op letten.

Een van de volgende testen die ik wil doen is de folow functie en de selfie functie. Zo kan de folow functie een aangeduid object volgen en met de selfie functie kan de drone in een wijde cirkel om je heen vliegen terwijl hij blijft filmen.XIRO VISION 3

Ik heb een klein filmpje online gezet van de eerste vlucht, let niet te veel op de inhoud want zoals ik al aanhaalde is dit het eerste filmpje. je kan het hier het filmpje bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*