Nürburgring Classic Grand Prix 2015

Classic Grand Prix 2015-21Zaterdag om 05u00 uit bed, ’t is toch vroeg hoor. Maar ja de Nurburgring is dan toch ook al een eindje rijden en we wilden toch enigszins op tijd ter plekke zijn. Na een vlotte rit kwamen we om 8u30 op de parking aan.

Het fotomateriaal bij elkaar genomen en op stap. Voor mij de eerste keer op de Nurburgring, gelukkig was Joris mee die hier al meermaals was geweest. Voordeel is dat ik niet meer moest zoeken naar goede plaatsen om te fotograferen. Langs de andere kant bleek al snel dat er eigenlijk maar één echt goeie plaats was om te fotograferen. Volgend jaar zeker werk maken van perskaarten, want dat geeft je toch echt wel meer bewegingsvrijheid. Voor het fotograferen van het circuit waren we dus op de Mercedes tribune aangewezen.Mercedes tribune

Zoals gewoonlijk was ik weer compleet onvoorbereid vertrokken, wellicht reken ik teveel op de mensen die met me meegaan want als ik alleen op stap ga doe ik die voorbereiding wel. Gelukkig had Joris zijn huiswerk dus wel gedaan, hij had een lijstje bij waarop de belangrijkste races stonden met de starturen er ineens bij.

De eerste race die op onze lijst stond was de Formule 3 uit de periode 1964 tot 1984 en het was wel ineens raak, racen op het scherp van de snede en stiekem een beetje jaloers. Ooit in een ver verleden heb ik de kans gehad om een dag opleiding te krijgen om met een Formule 3 te rijden. Echt pure sensatie, ik denk dat het ondertussen 20 jaar geleden is en als ik er aan denk krijg ik terug kippenvel.Classic Grand Prix 2015-23

Hierna zijn we de paddock ingedoken, veel kraampjes met boeken en ander leuks. En uiteraard een massa auto’s waar constant aan wordt gesleuteld om ze weer in optimale conditie te krijgen voor de volgende race.Classic Grand Prix 2015Sleutelen aan de auto

De volgende race was er eentje die ik zeker wilde zien. Het was de Historic Grand Prix met auto’s tot 1960, hier zaten echt pareltjes bij. Zo was er bvb een Renault van 1907 of een Bugatti type 35, draai of keer het zoals je wil maar met die auto’s rijden was echt werken geblazen.Classic Grand Prix 2015-37

Enkele merken werden extra in de kijker gezet, zo was een ruime stand met een groot aantal Opel race auto’s. Ik had er geen weet van dat zij blijkbaar al van bij het prille begin van de autogeschiedenis zo actief waren in de racerij. Ze hadden enkele prachtige racevoertuigen bij uit lang vervlogen tijden.Classic Grand Prix 2015-3

Porsche vierde de 30é verjaardag van de 959, ik denk wellicht één van de meest tot de verbeelding sprekende Porsche’s ooit. Ik herinner me de lancering nog vrij goed, zo was de 959 de meest krachtige Porsche tot de 996 GT2 in 2001 op het toneel kwam. Classic Grand Prix 2015-53Met zijn 450pk en een topsnelheid van 317 km/h zette de 959 dan ook sterke cijfers neer voor de jaren 80. Maar er is meer, zo was de 959 uitgerust met een speciaal voor dit model ontwikkelde vierwielaandrijving. Er waren nog wel wat rariteiten aan de 959 want het luchtgekoelde aluminium motorblok had watergekoelde cilinderkoppen met elk hun eigen koelcircuit. De radiatoren waren achter de achterwielen geplaatst. Zoals we gewoon zijn van Porsche ging er ook veel aandacht naar de remmen, de 959 beschikte over enorme geventileerde schijven van 322mm voor en 304mm achteraan met remklauwen die elk 4 krachtige zuigers telden. Dit gekoppeld aan een nieuw ontwikkeld ABS systeem zorgde ervoor dat de 959 erg indrukwekkende remcijfers had.Classic Grand Prix 2015-54

Een groot deel van de carrosserie is vervaardigd uit Kevlar verstevigd met glasvezel, de vermindering van het gewicht was hierin een belangrijke drijfveer maar ook de erg hoge stijfheid was een belangrijke troef van deze materialen.Classic Grand Prix 2015-56

Porsche behaalde in 1986 met de 959 een prachtige overwinning in de rally Parijs – Dakar, dit onderstreepte nogmaals dat dit een meer dan uitzonderlijke auto is die zijn tijd ver vooruit was. Het toenmalige prijskaartje van $ 250000; paste bij het imago van supercar. Nu 30 jaar later als je er al eentje zou kunnen vinden want er werden over de drie productiejaren slechts 292 stuks gemaakt betaal je vlot meer dan € 600000; voor een exemplaar. Aangezien het lage productieaantal zal deze prijs alleen nog hoger worden.Classic Grand Prix 2015-73

De Fia masters Historic Formula One Championship stond om 15u00 op het schema, het viel echt op dat de tribunes quasi volledig vol zaten. Wellicht allemaal mensen die in de huidige F1 iets missen… Zo was het oorverdovende snerpende geluid van de motoren sterk aanwezig. Als je de toenmalige F1 auto’s vergelijkt met de huidige dan zie je dat er een enorme transformatie is gebeurt.  Zowel de vormgeving, de motoren maar wellicht ook de toen nog afwezige telemetrie maakten het belang van de piloot en zijn kennis in het afstellen van de auto veel groter dan nu. Het veld was opgedeeld met auto’s vanaf 1971 tot 1983 en ook over die twaalf jaar zijn de verschillen al erg groot.Classic Grand Prix 2015-16Classic Grand Prix 2015-19

We hebben afgesloten met de Duitse Revival Rennsport-Meisterschaft 1972 – 198. Als je weet hoe zeldzaam een BMW M1 is en je ziet er in één race maar liefst 7 meerijden dan geeft dit een behoorlijke portie spektakel. Zoals ook al tijdens andere events zijn de M1’s echte vuurspuwers, zonder meer indrukwekkend en niet alleen voor het publiek. Het achterliggend veld kan er wellicht ook niet naast kijken. Een opvallende verschijning was de Ford Capri bestuurd door Peter Mücke, hij zou ook de winnaar worden. Deze Capri was zodanig omgebouwd dat er volgens mij niet veel van de originele stukken meer aanwezig waren.

Conclusie van de dag: Mooi circuit met goed georganiseerde race’s en veel randanimatie. Een bezoek volgend jaar zeker de moeite waard. Hou onze kalender zeker in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*