Leica V-Lux (type 114)

Leica+V-Lux_front

De Leica V-Lux (type 114) is het nieuwe paradepaardje van de compact series. Deze niet zo compacte camera heeft heel wat in zijn mars om de gemiddelde instap reflex het vuur aan de schenen te leggen. Ik heb het toestel uitvoerig kunnen testen en wil dit graag met jullie delen.

Zij die het merk reeds kennen zullen het bijna altijd associëren met topkwaliteit en dat is ook waar Leica al meer dan 100 jaar voor staat. Leica heeft een erg rijke geschiedenis zo was bvb Leica de grondlegger van het nog steeds gehanteerde formaat 24 x 36mm of beter gekend als kleinbeeld. Dit formaat is op dit moment ook de afmeting van de Full Frame Sensor.

Nu zit er in de V-Lux wel geen Full Frame Sensor maar in zijn categorie beschikt het toestel wel over een uitzonderlijk groot 1 inch MOS opneemelement met 20,9 miljoen pixels. Door deze grote sensor zitten de pixels iets verder van elkaar wat er voor zorgt dat er bij hoge iso waarden beduidend minder ruis optreed. Leica+V-Lux_top

Het enorme zoom objectief met een bereik van 25-400mm (16 x) zorgt ervoor dat je nooit het gevoel hebt dat je van lens moet wisselen. Of je nu binnen in huis zit of op safari je vindt steeds de perfecte zoomstand om je beeld mooi te vullen. Het objectief is voor een compactcamera ook erg lichtgevoelig met waarden tussen F2.8 en F4.0.Leica+V-Lux_right_2

Wat me ook opviel was de waanzinnig korte scherpsteltijd die het toestel maar nodig heeft. Ikzelf fotografeer al jaren met semi pro reflexen van Nikon en ik zou bijna durven zeggen dat de Leica V-Lux sneller is. De snelheid is er trouwens zowel bij groothoek als bij sterk ingezoomde stand. Uiteraard kan je net als bij een reflex het toestel helemaal naar je hand zetten. Je kan kiezen om volautomatisch te werken maar ook diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze of volledig manueel kan perfect. Ben je nog niet zover dan kan het toestel je een stukje helpen met de twee posities COL en SCN die je kan kiezen met de functieknop. Met de functie COL krijgt u keuze uit acht specifieke instellingen zoals zwart/wit, sepia, retro, zonneschijn enz. Met de functie SCN krijgt u de keuze uit maar liefst 25 scenes zoals portret, landschap, romantische zonsondergang, heldere nachtopname enz. Dankzij al deze hulpmiddelen kan je als onervaren fotograaf al erg knappe resultaten neerzetten.Leica+V-Lux_left

De Leica V-Lux (type 114) kan ook serie opnames maken met een snelheid tot maar liefst 12 beelden per seconde. Combineer dit met de snelle scherpstelling en je toestel is ook geschikt voor sportopnamen. De Leica V-Lux kan desgewenst ook fotograferen in RAW waardoor je met de gratis inbegrepen Adobe Lightroom je beelden op de meest ideale manier kan bewerken.

Porsche

 

Recent was ik in de gelegenheid om de gloednieuwe Leica fabriek te bezoeken, we hebben dit gecombineerd met een bezoek aan het Porsche museum. Een absolute aanrader, ik heb alle foto’s genomen met een Leica V-Lux (typ 140). Binnenkort komt er nog een verslag van online.

Waarom zou u de Leica V-lux kopen?

We sommen een paar puntjes op voor u:

  • Extreem snelle focus.
  • Sterke zoom capaciteit met toch nog lichtgevoelig objectief.
  • Filmen in Ultra HD / 4K
  • 3 jaar waarborg
  • Lightroom licentie inbegrepen (waarde € 130;).
  • Leica imago houdt restwaarde hoger dan eender welke concurrent.
  • Winkelprijs gemiddeld € 1120;

U kan het toestel vinden bij erkende Leica verdelers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*